ELEGOO NEPTUNE 4 PRO 3D YAZICI
Neptune 4 Pro 3D Yazıcı, Elegoo markasının en güncel teknolojiler ile donattığı FDM tipi üç boyutlu yazıcısıdır. Bu yazımızda 2023’ün ikinci yarısında lansmanı yapılan Neptune 4 Pro 3D Yazıcı özellikleri ve 3d yazıcı kurulumu hakkında bilgiler vereceğiz.
Elegoo Neptune 4 Pro 3D Yazıcı Özellikleri
Elegoo Neptune 4 Pro 3D Yazıcı, yüksek hızına oranla daha iyi sonuçlar çıkarması için özel olarak tasarlanmıştır. Sessiz çalışan klipper anakartı ile dört çekirdekli güçlü bir işlemciye sahiptir. Bu sayede 50-60 mm/sn hızlarda çalışan standart yazıcılara kıyasla titreşim ve dalgalanma gibi problemler olmadan 500 mm/sn gibi inanılmaz baskı hızlarına ulaşabilmektedir. 8gb ram’i hafızasında depolanan birçok modele hızlıca erişim sağlayacaktır.
Neptune 4 Pro, Neptune 3 Pro’ya kıyasla %25 daha hafif bir ekstrüdere sahiptir. Çift dişliye sahip direct drive ekstrüderi, bakır-titanyum alaşım bareli ve hava akışını kolaylaştıran benzersiz tasarımı ile ısı dağılımını iyileştirir ve nozul tıkanma ihtimalini en aza indirir. 300 dereceye kadar ulaşabilen nozulu sayesinde, baskılarınızda PLA, PETG, ABS, TPU ve hatta Naylon gibi yüksek sıcaklık isteyen mühendislik filamentler kullanabilirsiniz. Geniş hotend tasarımı daha tutarlı bir ısı sağlayarak filamentin daha hızlı erimesini sağlar. Bu sayede daha yüksek baskı hızlarına ulaşılabilir.
Milimetrik olarak 225x225 bir baskı alanına sahiptir. Ayrıca yüksekliği 265 mm’ye kadar çıkabilmektedir. Eğer ki daha büyük bir baskı hacmine ihtiyaç duyuyorsanız Elegoo 3D Yazıcı modellerinden Neptune 3 Plus ve Max modellerini inceleyebilirsiniz.
Daha fazla verimlilik ve enerji tasarrufu için akıllı bölümlere ayrılan ısıtıcı yatağı, aşırı ısınmalarda oluşabilecek sorunlara karşı koruma anahtarına sahiptir. Merkez ve çevresel olmak üzere 2 bölmeye ayrılan bu yatak; dilimleme programı ile modelin boyutunu otomatik olarak algılar ve merkez ısıtma bölgesini aştığı anda çevresel ısıtma bölgesini otomatik olarak etkinleştirir. Bu bölmeler manuel olarak da açılıp kapatılabilir. Polietermid yüzeye sahip tablası, baskılarınızın kolayca yapışmasını sağlar ve uzun süreli kullanım ömrü sunar. Ayrıca yay çeliği yapısı sayesinde baskı bittikten sonra tablayı esneterek modeli kolayca çıkarabilirsiniz.
Yüksek baskı hızlarında, X ve Y eksenlerinin performansını artırmak için profillerin üzerine metal raylar yerleştirilmiştir. Geleneksel V slot tekerler yerine, metal tekerler kullanılarak bu rayların üzerinde hareket kolaylığı sağlanmıştır. Z ekseninin daha kararlı bir yapıda olabilmesi için çift step motor bulunur ve bir kayış yardımıyla millerin senkron çalışması sağlanır.
121 noktalı otomatik yatak kalibrasyonu sayesinde baskı yüzeyindeki eğim kolayca telafi edilecektir. Bu sayede her seferinde manuel kalibrasyona gerek duymadan tutarlı ve güvenilir baskılar elde edebilirsiniz. Ayrıca tablanın altında yer alan tekerler sayesinde manuel olarak da daha düzgün bir zemin oluşturabilir ve baskı kalitenizi iyileştirebilirsiniz.
Yüksek baskı hızlarında bile çarpılmayı önlemek ve baskı kalitesini arttırmak için ekstrüderin arkasında yer alan 4 fanlı hızlı soğutma sistemine sahiptir. Baskı esnasında, elektrik kesintisi gibi beklenmedik durumlar yaşanırsa kaldığı yerden devam edebilir. Filament bittiğinde veya kırıldığında üzerindeki filament sensörü bunu algılayıp yazıcıyı durduracaktır.
Ön panelde yer alan mikro SD kart, USB ve USB-C yuvaları ile dosya aktarımı ve bağlantı sağlayabilirsiniz. Ayrıca yan tarafta yerel ağ bağlantısı içinde bir giriş mevcuttur. Bağlandıktan sonra yazıcınızı aynı ağ üzerinde uzaktan kontrol etmek ve izlemek için WEB terminalini kullanabilirsiniz.
X ve Y ekseninde bulunan kayışların gerginliğini tekerler yardımıyla kolayca ayarlayabilirsiniz. Ayrıca Y eksenindeki profil genişletilerek daha sabit bir baskı platformu elde edilmiştir. 4.3 inçlik ekranını, bir yere sabitlemek zorunda kalmadan elinizde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kolay kullanıma sahip ara yüzü ile baskılarınızı takip edebilir ve gerektiği zamanda değişiklikler yapabilirsiniz.
Üst profilde hem de baskı kafasında yer alan LED’leri ile karanlık bir ortamda bile baskılarınızı rahatça inceleyebilirsiniz. Ayrıca, Cura’nın klonu olan ve bütün Elegoo yazıcılarının profillerini barındıran bir dilimleme programına sahiptir.
Elegoo Neptune 4 3D Yazıcı ve Neptune 4 Pro 3D Yazıcı Arasındaki Farklar
Elegoo Neptune 4 3D yazıcı ve Neptune 4 Pro 3D yazıcı arasında birkaç fark bulunmaktadır. Bu farklar;
-X ve Y ekseni için, Neptune 4 3D yazıcıda profil üzerine oturan standart V slot tekerli bir sistem varken Neptune 4 Pro 3D yazıcı modelinde ray üzerine oturan metal tekerler mevcuttur.
-Neptune 4 3D yazıcıda sadece tek bir ısıtıcı bulunurken Neptune 4 Pro 3D yazıcı modelinde bölgesel ısıtma sistemi mevcuttur.
Elegoo Neptune 4 Pro 3D Yazıcı Kurulum
Elegoo Neptune 4 Pro 3d yazıcı kurulumu yapmadan önce cihazı kutudan dikkatli bir biçimde çıkarıp boş bir masaya yerleştirin. Kutunun içerisinden; ana kasa, z-eksen seti, ekstrüder, fan, dokunmatik ekran, ekran tutucu, güç kablosu, filament tutucu, yedek nozul, yedek teflon borusu, alyan seti, anahtar, tornavida, spatula, makas, nozul iğnesi, filament, cıvatalar, kablo tutucu, filament sensörü, USB, mini SD kart, USB kart okuyucusu, USB kablosu, ethernet kablosu, kablo bağı, yapıştırıcı, kullanıcı ılavuzu ve üzerinde dikkat edilmesi gereken hususların yer aldığı bir kalibrasyon kağıdı bulunmaktadır. Aşağıdaki adımları takip ederek 3d yazıcı kurulumunu doğru bir şekilde yapabilirsiniz.
-Ekstrüder tutucunun üzerindeki kablo bağını kesin.
-16mm uzunluğundaki 2 adet M3 cıvata ile kablo tutucuyu ekstrüdere sabitleyin. Hemen ardından 8 mm uzunluğundaki 4 adet M3 cıvata ile X-eksenine sabitleyin.
-45mm uzunluğundaki 4 adet M5 cıvata ile Z-eksenini kasaya sabitleyin.
-20mm uzunluğundaki 3 adet M4 cıvata ile ekran tutucusunu sabitleyin. Ardından ekranı yerleştirip kablosunu takın.
-Filament tutucusunun parçalarını birleştirip 18mm uzunluğundaki 2 adet M4 cıvata ile profilin içinde yer alan somunlara sabitleyin.
-Filament sensörünü 3mm uzunluğundaki M4’e M3 cıvata ile tutucunun üzerine sabitleyip kablosunu takın.
-XE kablosunu ekstrüdere takın.
-Kablo tutucuyu dikey profilin sol arkasına sabitleyip X-eksen step motoru ve switch kablolarını takın.
-Fanı 45mm uzunluğundaki 3 adet M4 cıvata ile X eksenine sabitleyin. Ardından kablosunu takıp aktif edin.
-LED, filament sensörü ve Z-eksen step motor kablolarını takın.
3d yazıcı kurulum işlemleri tamamlanmıştır. Yazıcıyı çalıştırmadan önce gerekli kontrollerinizi sağlamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
-X ve Y ekseninde yer alan rayların temiz olduğundan emin olun.
-Z eksenindeki tekerleri ara somun yardımıyla ayarlayın. Tekerlerin aşınmaması için çok fazla sıkmamaya özen gösterin.
-X eksenindeki kayışı ekstrüderinin rahatça hareket edebileceği şekilde ayarlayın. Çok fazla sıkı veya gevşek olması baskı kalitesini ve kayış ömrünü etkileyecektir.
-Y-eksen kayışını ısıtıcı yatağın rahatça hareket edebileceği şekilde ayarlayın. Bu kayışında çok fazla sıkı veya gevşek olması baskı kalitesini ve kayış ömrünü etkileyecektir.
-Hemen cihazın arkasında yer alan voltaj anahtarını kontrol edin. 230V’da olduğuna emin olduktan sonra kabloyu takıp yazıcıyı çalıştırın.
Elegoo Neptune 4 Pro 3D Yazıcı Kalibrasyon
İyi bir ilk katmanla başlamak, başarılı bir baskı için çok önemlidir. Elegoo Neptune 4 Pro için yatak kalibrasyonunu adımları uygulayarak kolayca alabilirsiniz. İşte bu adımlar:
-İlk olarak ana menüden “Level” i seçin.
-Yazıcı merkezleme işlemini bitirdikten sonra nozul ve tabla arasındaki mesafe olarak bilinen Z-offset değerini bulmanız gerekmektedir.
-Kalibrasyon kağıdını yerleştirip ekrandan nozulu aşağıya indirmeye başlayın. Nozulun kağıda temas ettiği ve kağıdın rahatça hareket edebildiği noktayı bulun.
-“Auxiliary” e tıklayıp “Confirm” i seçin. Ekrandan 1’e tıklayın ve altındaki tekeri kullanarak nozul ve tabla arasındaki mesafeyi Z-offset de yaptığınız gibi ayarlayın. Bu işlemi numara sırasını takip ederek tüm köşelerde tekrarlayın.
-Emin olmak için bu köşeleri sırasıyla tekrar kontrol edin.
-Sol üstte yer alan “ok” a tıklayıp “Confirm” i seçin.
-Yazıcı baskı yüzeyindeki eğimi 121 noktada ölçüp tolere etmektedir.
-Z-offseti tekrar kontrol edip işleminizi bitirebilirsiniz.
Web Terminali
Yazıcının arayüzünden kullanılabilen eksen hareketi, ısıtma, hız ve akış gibi birçok fonksiyona uzaktan erişilebilir. Ayrıca dilimlenen baskıyı uzaktan yazıcıya aktarıp başlatılabilmektedir. Bunların yanı sıra yazıcının geçmiş baskıları, toplam çalışma süresi ve tolere ettiği yatak eğimi gibi veriler incelenebilmektedir. Bu terminale erişmek için ise;
-Ethernet kablosunu yazıcıya takın.
-“Settings” menüsünden “About machine” e tıklayıp altta yer alan IP adresini tarayıcının URL kısmına yazın. Yazıcı ile bilgisayarın aynı ağa bağlı olması gerekmektedir.
-Baskıya geçmek için ise filamentin ucunu 45 derece açıyla kesip filament tutucuya yerleştirin.
-Filament sensörünün içerisinden geçirin.
-Ekstrüderin üzerindeki mandalı bastırarak filamenti nozulun ucuna kadar ittirin.
Ekrandaki “Prepare” menüsünden ilerleyip altta yer alan “temp” kısmına gelin.
-Kullanılan filamente uygun ısı değerini ayarladıktan sonra “extruder” kısmına gelin.
-Nozul ısındıktan sonra filamentin kaç mm akmasını istediğinizi belirtip “Load” a tıklayın.
-Düzgün bir akış elde ettiyseniz artık baskıya geçebiliriz.
-Yazıcı ile birlikte gelen USB’yi takın.
-Ekrandan “Print” kısmına tıklayarak baskınızı başlatabilirsiniz.
60, 250 ve 500 mm/s hızlarda yapılan üç farklı hız testinin sonucunu incelendiğinde hızına göre mükemmel bir sonuç çıkardığını açıkça söylenebilir.